היה יום רגיל, כזה שבו אני נוטה לוותר לעצמי. הוא התחיל עם עבודה בבוקר שזלגה לאט ובטוח למשמרת ב' בבית. כשהגעתי חיכה ליד הדלת משלוח מהקצב, ונזכרתי שלא הכנתי כלום לצהריים. אבל החלטתי לוותר לעצמי, כן? אז במקום לטגן שניצלים בחמש דקות – בואו, זה אף פעם לא לוקח חמש דקות – הודעתי לילדים שיש היום לצהריים קורנפלקס עם חלב, שאני הולכת לנוח לשעה לבד (!!) בחדר, ושאם הם יתנהגו יפה והבית לא יקרוס יש סיכוי שגם בערב יקבלו קורנפלקס עם חלב.
חצי שעה אחרי ששמתי ראש והתחלתי לנקר דפק הגדול בשקט על הדלת והקטן צווח שמישהי מאמריקה רוצה אותי בטלפון. לעולם לא אומר לא לאופציה של דודה עם חבילות מאמריקה, וחבל. כי על הקו היתה קרובת משפחה שאירחה אותנו לפני שנים בניו יורק לשבת, והיא בדיוק עכשיו בעיר וממש רוצה לקפוץ עם בעלה לארוחת ערב. מתאים?
בטח מתאים, בשמחה. הצילו!
לפני היו שלוש שעות וברירה אכזרית. האם להתנפל על המטבח כדי להכין ארוחה מושקעת עתירת מנות, או להזמין פיצה, לאפות עוגה בחושה בצ'יק ולהגיש עם קפה, פירות העונה וחיוך מצטדק של "ככה זה אצלנו בארץ", מחפפים. ממנהטן הרחוקה הבהבו זיכרונות של שולחן מחופה מפה מגוהצת, תפרחת סגולה בכד, טעמו המבושם של מרק כרישה ופאי לימון ענוג שמרנג מתנשא מעליו, עננים עננים. ולמול כל הטוב הזה – פיצה. סירייסלי?
שלפתי את הסיר השחור עם התחתית הכבדה והוצאתי מהמקרר את הפרגיות ששלח לי הקצב. השריתי במרינדה, בררתי אורז, קצצתי שמיר ותיבלתי בנדיבות. מפה לשם כבר עמד בתנור תבשיל פרגיות ואורז שהריח שהפיץ כיפר אפילו על הבלגן בסלון.
זאת היתה ארוחה מושלמת ומענגת בסיר אחד. פרגיות שחומות פריכות והאורז התפוח שנמהל במיציהן. קערת סלט ירוק ופירות העונה לקינוח. לא היה מזיק אם היתה גם עוגה, אבל בגלל שאני בחורה עקרונית שהחליטה לוותר לעצמה, הסתפקתי בכך. נראה לי שזה הספיק.
*
מתכון מנצח, שממש לא נעים כמה שקל להכין אותו. הדבר היחיד שלוקח קצת זמן הוא השריית הפרגיות במרינדה להטמעת הטעמים וליצירת צבע חום עמוק. יש להשרות את הפרגיות לפחות שעה וחצי, ורצוי גם שעתיים-שלוש. אל תוותרו על השלב הזה. אם אין לכם זמן, השרו את הפרגיות מראש במשך הלילה. השאר זה ממש קלי קלות, מערבבים, מכניסים לתנור, ויש ארוחה מושלמת.
מצרכים: (8 מנות)
10 פרגיות טריות או מופשרות לחלוטין
3 כוסות (חד פעמיות) אורז עגול
2 גבעולי סלרי אמריקאי
צרור שמיר
כף פפריקה מתוקה
כף אבקת גריל עוף
כף תבלין לשווארמה / על האש
1/2 כפית ראס אל חנות
1/3 כפית שום גבישי
1/2 כפית בזילקום יבש (לא חובה)
1/2 כוס שמן זית +2 כפות
5 כוסות (ליטר) מים
למשרה לפרגיות:
1/2 כוס רוטב סויה
1/2 כוס סילאן טבעי
4 שיני שום כתושות
כף דבש
2 כפות שמן זית
1/2 כפית חומץ בלסמי (לא חובה)
קורט מלח
קורט פלפל לבן
מכינים:
- מערבבים את כל חומרי המשרה בקערה, מכניסים את הפרגיות ומעסים היטב ברוטב. מכסים ומניחים לנוח במקרר לשעתיים-שלוש. (טוב, כשממהרים אפשר שעה וחצי).
- קוצצים את גבעולי הסלרי יחד עם העלים לחתיכות קטנות. קוצצים גם את צרור השמיר ללא הגבעולים.
- בסיר רחב ושטוח או תבנית גדולה מניחים את האורז ומערבבים עם התבלינים, השמן והעלים הקצוצים. מוסיפים את המים בזהירות.
- מניחים מעל את הפרגיות ויוצקים עליהן 2 כפות מרוטב המשרה, מכסים היטב (במכסה או לפחות בשתי שכבות רדיד אלומיניום מהודק היטב) ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות.
- אופים מכוסה כ – 40 דקות. מרימים את המכסה, מלטפים (במברשת סיליקון או פשוט בכף) עם הרוטב שנשאר מהמשרה את הפרגיות, ומטפטפים על הכל 2 כפות שמן זית.
- אופים 10-15 דקות עד שהפרגיות שחומות.
הערות:
- אני מעדיפה להשתמש במנה זו דווקא באורז עגול כי הוא יוצא מעט דביק ונימוח. אם אוהבים את גרגרי האורז נפרדים, כדאי להשתמש באורז בסמטי.
- אפשר להוסיף צנוברים לאורז, למי שאוהב שהאוכל מתפצח לו בין השיניים.
- אפשר להכין מראש עד השלב בו מרימים את המכסה. כמה דקות לפני ההגשה מרימים את המכסה, מוסיפים מעט מים מהולים בכף שמן, מלטפים את הפרגיות, מטפטפים שמן זית, ואופים ללא מכסה.
- לתחתית קריספית של האורז – מניחים את הסיר או התבנית על תחתית התנור בשלב בו אופים את התבשיל ללא מכסה.